Biztonsági tanácsok

Általános információk

A Gameforge nagyon komolyan veszi játékos azonosítód biztonságát. Ehhez összegyűjtöttünk néhány fontos információt és segítő tippet számodra, hogy hogy megóvjunk attól, hogy azonosító lopások vagy más csalási módszerek lehetséges áldozataivá válhass. Ha ez megtörténne, akkor is elolvashatod itt, mit tehetsz.


Azonosító megosztás

Az azonosító megosztás azt jelenti, engedélyezed mások számára, hogy a te azonosítóddal játsszanak, vagy te játszol mások azonosítójával. Még ha meg is bízol az adott személyben, ezen döntéseddel azonosítódat kockázatnak teszed ki. Csak akkor lehetsz teljesen bizonyos a biztonságban, ha elkerülöd az azonosító megosztás minden formáját.

Azt is tudnod kell, hogy azon játékosok, akik megosztják saját azonosítójukat másokkal megszegik a használatra vonatkozó Felhasználási feltételeinket. Az a játékos, akinek az azonosítóját egynél több ember használja, figyelmeztetésben részesül és elesik a továbbiakban minden fajta támogatási szolgáltatástól. Ez azt jelenti, hogy az azonosítójukat megosztók semmilyen visszatérítésre nem jogosultak, még akkor sem, ha elveszítik bármely játékbeli tárgyukat vagy karakterüket.

Csaló oldalak és adathalász email-ek

Sok internetes oldal vagy email hirdet ingyenes Sárkányérmét, gyors szintelést, ingyenes tárgyakat, GM jogokat, hack-eket stb.

Kizárólag a következő hivatalos weboldalon add meg Metin2 azonosítód adatait:
http://hu.metin2.gameforge.com/

A többi oldalon elkérik a jelszavad és azt azonosítód ellopására használják.

Veszélyes szoftverek (Malware/Keylogger)

Ne tölts le semmilyen programot, és ne nyiss meg olyan oldalakat, amelyek játékbeli előnyöket ajánlanak neked.

Gyakran ezek a programok keyloggereket tartalmaznak, melyek megjegyzik és továbbítják, amit beírsz – beleértve az azonosítód részletes adatait. Használd a jelenlegi vírusirtó programot és tartsd rendszered naprakészen.

Hamis Game Master

Néhány játékos úgy tesz, mintha GM, technikai munkatárs stb. lenne, és igyekszik veled elhitetni, hogy valami hiba van az azonosítóddal. Esetleg különböző dolgokat ígérnek neked, ha elárulod nekik az azonosítód adatait.

A Metin2 csapat tagjai sohasem kérik tőled a jelszavad – legyen az GM, technikai munkatárs, fejlesztő vagy bárki más a Gameforge cégtől.

Ha bárki hasonló adatot kérne, kérjük, jelezd a lehető leghamarabb és ne add át adataid ennek a személynek még akkor sem, ha azonosítód letiltásával fenyeget, ha ezt nem teszed meg. Az ilyen fenyegetés mindig csak blöff.
Email jelszó/üzenetküldő
Kérjük, ne add ki az email vagy üzenetküldő azonosítód részletes adatait sem. Ha valaki tudja az email fiókod jelszavát, könnyedén elveheti az azonosítód. Javasoljuk, haladéktalanul használj olyan egyedi jelszót a Metin2-höz, amit sehol máshol nem használsz.


PC biztonság

Hogy megvédd azonosítód a bajtól, fontos számítógéped biztonsága. Itt találsz egy listát az optimális védelem lépéseiről, melyeket rendszeres végrehajtásra ajánlunk.

Bizonyosodj meg arról, hogy operációs rendszered (Windows) a legutolsó verzióra van frissítve.Ehhez keresd fel a következő weboldalt: http://windowsupdate.microsoft.com

Frissítsd böngésződ a legfrissebb verzióra. Kérjük, vedd figyelembe, hogy a Metin2 Internet Explorert használ. Ezért bizonyosodj meg arról, hogy az Internet Explorer szintén naprakész legyen a gépeden, még ha más böngészőt használsz is rendszeresen.


Bizonyosodj meg arról, hogy böngésződ valamennyi bővítménye (plug-in) és egyéb internetes alkalmazása naprakész legyen.
A legkedveltebb beépülők (plug-in-ek) az Adobe Reader, a Java és a Flash Player. A legkedveltebb üzenetküldő programok a Windows Live Messenger, az ICQ, a Yahoo Messenger és a Skype.

A szabadon használható (freeware) Secunia Personal Software Inspector megkeresi a számítógépeden lévő programokhoz szükséges biztonsági frissítéseket és megmutatja a megfelelő letöltő linket hozzájuk. Ezen eszköz segít naprakészen tartani a legfontosabb programjaidat.

Használj vírusirtó programot.
Itt egy lista a legkedveltebb anti-virus programokról:

http://www.avira.com/en/avira-free-antivirus
http://www.avast.com/en-gb/index
http://free.avg.com/ww-en/homepage
http://www.bitdefender.co.uk/
http://www.f-secure.com/en/web/home_gb
http://hu.gdatasoftware.com/
http://www.kaspersky.co.uk/
http://home.mcafee.com
http://www.norman.com
http://www.pandasecurity.com/hungary/
http://www.sunbeltsoftware.com
http://www.symantec.com/hu/hu/

Csalás

Vannak olyan trükkök, melyekkel csalók próbálnak hozzáférni az azonosítódhoz. Íme néhány csalási módszer, ami eddig felbukkant a Metin2-n. De továbbra is légy óvatos! A csalók mindig valami új módszerrel próbálkoznak, hogy megszerezzék a hozzáférést a játékosok azonosítóihoz. Mindig tartsd észben, hogy soha, senkinek ne add ki azonosítód adatait, semmilyen indokkal.

Hamis (ál-) csapattagok

A Metin2-n ők tehetők felelőssé az azonosító lopások túlnyomó részéért. Ők a csapattagjaink neveihez hasonló neveket választanak maguknak (kisebb kiegészítésekkel, mint "adminisztrator", "GM-XY", "Support-XY", "GAMEFORGE-XY" vagy "|GM|") és különböző valótlanságokat állítva próbálják meg megszerezni a játékosok adatait.Ezekben az esetekben különösen fontos tudni, hogyan lehet felismerni és azonosítani a valódi GM-eket.

A GM-ek ismertetőjelei:
 • A GM mindig 105-es szintű.
 • A GM neve mindig tartalmaz szögletes zárójelet ( [...] ) és a zárójelen belül különböző, de leggyakrabban a következő jelzés lehet: [GM], [SGM], [GA], [TM], [GF], [QA] vagy [CM].
 • Ha egy GM ír neked üzenetet, az ő írása sárgával jelenik meg a képernyőn. A normál játékosok fehér betűkkel írnak.
 • A GM soha, semmilyen körülmények között nem kéri tőled az azonosítód adatait.
 • A GM azonosítható a feje felett megjelenő GM jelről is.


Segítség a szintelésben / küldetésben

Vannak olyan állítólag "kedves" játékosok is, akik felajánlják "segítségüket" a nehezebb küldetésekhez vagy csak "segítenének" neked szintet lépni. Azt állítják, ehhez a segítséghez szükségük van az azonosítód adataira.

Azt javasoljuk, maradjatok bizalmatlanok az ilyen helyzetekben is, mivel ezek a játékosok csak át akarják venni az azonosítótok felügyeletét.

Értékes tárgyak cseréje

Kérjük, legyetek körültekintőek, ha értékes felszerelési vagy egyéb tárgyakat cseréltek!

Ezeket a tárgyakat gyakran ellopják, amikor egy játékos még új a játékban és nem ismeri a potenciális lopási kockázatokat. Mindig kérj egy azonos értékű ajánlatot, ha ezeket a tárgykat cseréled, különben lehet, hogy sohasem fogod viszontlátni azokat.

Tárgyak klónozása

Mindig légy óvatos, ha egy játékos felajánlja, hogy klónoz számodra egy tárgyat. Ne add át könnyelműen a felszerelésed, különben el fogod veszíteni.

Magas költséget okozó emelt díjas telefonszámok terjesztése

Ritkán a csalók megpróbálnak 0690-es számokat terjeszteni, melyek mindig megterhelik telefonszámládat. Azt ígérik, hogy ingyen Sárkányérmét kapsz, ha vonalban maradsz néhány percig.

Hatalmas költségek merülhetnek fel egy-egy ilyen telefonhívás miatt - javasoljuk, soha ne hívj fel idegen által megadott telefonszámokat.

Hack-ek terjesztése

Tiltott az olyan programok használata, melyek bármilyen szinten befolyásolják a játékot és jogtalan előnyhöz juttatnak a játékban, és az ilyen programok használata végleges tiltáshoz vezet. Ezen felül nagy valószínűséggel kelylogger vagy egyáb káros programok vannak elrejtve a hack-en belül, melyek azonosítód adatainak elvesztéséhez vezethetnek vagy más módon károsítanak meg.

Ezek elleni védekezés érdekében: soha, semmilyen körülmények között ne fogadj el ilyen ajánlatot, ne tölts le ilyen programokat - bármennyire csábítanak is! Csalások az internet alapú csevegőn (IRC)

A csalók akkor sem adják fel, amikor az IRC-re csatlakoznak. Csapattagokéhoz hasonló neveket vesznek fel, és azoknak a csatlakozó játékosoknak, akik segítséget kérnek, kárt okozó szoftvereket küldenek annak érdekében, hogy megszerezzék azonosítójuk adatait.
Hogyan ismerheted fel az IRC-n a valódi csapattagokat?

 • A hivatalos Metin2 csatornán (#metin2.hu), minden csapattag egy + vagy egy @ jelzést visel a neve előtt.
 • Emellett küldhetsz egy 'whois' kérelmet is ('/whois nicknév' vagy jobb-kattintás a nicknéven és válaszd a 'whois' opciót).
 • Az eredménynek, csapattag esetén, ehhez hasonlónak kell lennie: Norand is Norand@Norand.gameadmin.Metin2Hu
 • Minden csapattagunknak hasonló a megjelölése, mely függ a rangtól (a GM-ek megjelölése gamemaster.Metin2Hu, ugyanakkor a fórum moderátoroké így néz ki: moderator.Metin2Hu). Ezek mind azt mutatják, hogy ők a Metin2 HU csapat tagjai - javasoljuk, győződj meg róla.

Segítség!

Segítség! Mit tegyek lopás vagy csalás esetén?

A következő tippek segítenek, ha azonosító lopás áldozatává váltál: Ha észreveszed, hogy nem tudsz bejelentkezni az azonosítódba vagy azt látod, hogy azonosítód aktív, holott te nem vagy online, kövesd a következő lépéseket:

 • 2. Ha többé már nem férsz hozzá az azonosítódhoz, haladéktalanul vedd fel a kapcsolatot a Metin2 Támogatással.
 • 3. Adj meg a Támogatás csapatnak minden szükséges adatot olyan gyorsan, ahogy kérik.
 • 4. Az ehhez hasonló esetekben a munka eltart egy kis ideig. Kérjük, várj türelemmel a Támogatás csapat utasításaira.
 • 5. Próbáld meg kideríteni, hogyan veszíthetted el az azonosítód. Ehhez mi már összegyűjtöttünk néhány módszert itt: http://hu.metin2.gameforge.com/main/account. Kérjük, végezd el az óvintézkedéseket a további azonosító lopások megelőzése érdekében.

Ha már áldozatául estél egy csalónak, kérjük, kövesd az alábbi lépéseket:

 • 1. Készíts egy képernyőképet a kereskedésről és az ezzel kapcsolatos megállapodásról.
 • 3. A felelős csapattagok meg fogják vizsgálni az esetet és felveszik veled a kapcsolatot.

Hogyan készítsek képernyőképet?

 • 1. Nyomd meg a Print Screen (vagy Print Scrn / Prt Scr) gombot a billentyűzeteden, amíg a játékban vagy.
 • 2. A képernyőkép elmentésre kerül a "Screenshots" mappában abban a könyvtárban, ahová a Metin2-t telepítetted.
 • 3. Ha szükséges, feltöltheted a képernyőképet egy külső és ingyenes képmegosztó oldalra. Ehhez használhatod a Képfeltöltés.hu-t (http://kepfeltoltes.hu/) vagy egy másik, általad választott tárhelyet.
 • 4. Ha megvan a feltöltött kép, másold ki a linket és küldd el nekünk.
 • 5. A képernyőképet feltöltheted közvetlenül a Támogatási rendszerbe is, feltéve, ha az nem nagyobb 512 KB-nál.

Óvintézkedések

Egyedi jelszó

Válassz olyan jelszót, ami semmilyen specifikus adatot nem tartalmaz rólad. A rossz jelszavak születési dátumokat, neveket, helyeket, hobbikat stb. tartalmaznak - kerüld az ilyeneket!

Jelentsd!

Ha felfedezel egy csaló oldalt vagy találkozol valakivel, aki az azonosítód adatait kéri, haladéktalanul jelentsd a http://support.hu.metin2.gameforge.com/ -on.

Ha így teszel, a becsületes játékosokat segíted!